Избрани Новини

Хората от Кочан дружно гасиха горски пожар редом с огнеборците

Огънят лумнал към 15,30 часа в петък в местността Галата

150 жители на сатовчанското село Кочан се притекоха на помощ на огнеборци и горски служители в потушаването на голям горски пожар край селището. Огънят лумнал към 15,30 часа в петък в местността Галата. Огнената стихия обхванала бързо сухи треви и храсти, както и част от 60-годишна иглолистна гора, която е на площ от 600 декара. Имало реална опасност и за крайните къщи в Кочан по пътя за съседното село Жижево.

Само 15 минути след възникването на пожара на място на инцидента пристигнали 150 доброволци от селото, които носели резачки и копачи. Те гасили огъня наравно с 25-те служители на Държавно ловно стопанство „Дикчан" и огнеборците от Гоце Делчев. Направили веднага две просеки с резачките, а с мотиките премахнали тревите и храстите край тях.

"Искам да изкажа специална благодарност на хората от село Кочан. Те винаги ни помагат в такива ситуации. Без тях нямаше да се справим и да спрем толкова бързо огъня. Пожарът бе стигнал до гората и бе върхов. Само за 1 час се справихме. В 16,30 часа пожарът бе локализиран. Изгоряха само 2-3 декара от горския масив. Най-важното е, че спасихме и къщите, които са до гората", заяви директорът на ДЛС „Дикчан" Пламен Поюков. 

Няма пострадали хора при огнения ад. Най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност при боравене с открит огън, тъй като наблизо има селскостопански постройки. "Гордея се с готовността на моите съселяни да се отзоват и да гасят без никакъв страх огромния пожар край селото. Огънят бе тръгнал към къщите, но успяхме да го спрем с общи усилия", каза кметът на Кочан Юрий Моллов, който също участвал в потушаването на огнената стихия, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)