Избрани Новини

Днес е денят на Майка Тереза

Майка Тераза: "Трябва да живеем всеки ден, като че ли ни е последен"

Днес е ден на Майка Тереза, който се отбелязва с решение на Римокатолическата църква от 2003 година. Тогава папа Йоан Павел Втори обявява майка Тереза за блажена в деня на  кончината й 5 септември.

Албанката Агнес Бояджиу, родена в Скопие, става мисионерка, монахиня с името Тереза. През целия си живот се грижи за болни и сираци по целия свят. Тя смята, че мисията й е да се грижи за най-бедните. Основава ордена "Мисионери на милосърдието". Сред многото й отличия е и Нобеловата награда за мир през 1979 година. Делото й не е приемано от всички, критикувана и подозирана е в лицемерие и печалбарство.

Съставителите на книгата "Необикновеният път", в която Майка Тереза и нейни последователи  разказват за делото си, подчертават:

"Ако открием, че мълчанието и молитвата са неестествени за нас и не сме особено сигурни дали вярваме силно в Бог, Майка Тереза ни предлага да започнем с прости актове на любов и милосърдие  към другите...

Тя самата казва в книгата:

"Често ме питат за мнението ми относно ролята на църквата днес, за нейното бъдеще и за ролята на жената в нея. Отговарям, че не ми остава време да се безпокоя за това - твърде много неща имам да върша всеки ден. ...За Бог всичко е простичко - Божията любов към нас е  по-силна от всички конфликти и различия, които ще отминат.... Трябва да живеем всеки ден, като че ли ни е последен, така че да сме готови, щом Бог ни повика -  да сме готови да умрем с чисто сърце".

Майка Тереза напуска този свят през 1997 година, само дни, след като навършва 87 години.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)