Избрани Новини

Ще дръпнат ли шалтера на благоевградския театър?

Театърът има освен натрупалия се близо 800 000 лева дълг и нов дълг към ЧЕЗ

Благоевградският театър усилено се готви за новия творчески сезон. Още не е ясно кога ще бъде открит, готви се програмата, но са ясни вече новите заглавия в афиша. Това са "Женско царство" на Ст.Л.Костов и "Принцесата и свинарят" на Панчо Панчев. Пиесите се поставят без външно участие на режисьори и актьори, единствено с участието на цялата театрална трупа. Режисьор на "Женско царство" е актьорът Румен Попкостадинов, който миналата година се пенсионира.  Сценографията, декорите, костюмите - всичко е от складовете и реквизита на театъра от стари постановки.

Защото театърът пари няма. Общината даде 100 000 лева, жест, за който театралните работници са изключително благодарни, но те отидоха в хазната на Министерството на културата, а оттам не дават лев, каза директорът Петър Кьосев.

Ако ЧЕЗ спре тока, няма да има и репетиции - на тъмно театър не се прави. "Трябва да се мисли за провинциалните театри, които продават билети  по 5-6 лева, не като софийските, където билетът е от 15 лева нагоре. Ние няма как да просъществуваме на отчисленията от продадени билети, защото билетите ни са евтини. Ако вдигнем цената им, кой ще влезе в театъра ни, дори и силно да желае това?", пита се Кьосев.

Засега светлинка в тунела не се вижда. Но може би Министерството на културата ще преразгледа позицията си по отношение на провинциалните областни театри, които като апостоли - без командировъчни - обикалят и най-отдалечените селца в областите, за да доставят радост на зрителите си. Нещо, което освен донкихотовщина иска пари.

Ако ли не - ще се питаме - дръпнаха ли шалтера на театъра? И кой  всъщност направи това?...



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов