Избрани Новини

Кърлежи нападат и Благоевград

Жена е със съмнение за лаймска болест

Двама, ухапани от кърлеж, сред тях 52-годишна жена с възпалителен процес и съмнение за лаймска болест, са обслужени само до обяд от дежурния екип в спешно отделение на МБАЛ - Благоевград.

52-годишната Оля Б. от Благоевград потърсила лекарска помощ, след като извадила сама опасния паразит, забит в крака й, пише struma.bg. След отстраняването първоначално не усещала болка, но вчера се появили първите симптоми на усложнение, забелязала, че мястото се зачервява, образувал се мехур с бяла коричка. Жената започнала да усеща отпадналост и втрисане. Оказана й е първа помощ и е назначено лечение за овладяване на възпалителния процес. Предвид опасността от лаймска болест са препоръчани допълнителни изследвания. Предстои и допълнителна консултация с хирург.

На 37-годишен благоевградчанин също е оказана първа помощ, след като кърлеж се забил в бедрото му край слабините. Мъжът бил на ранчото си, когато усетил сърбеж и случайно забелязал микроскопичния паразит. Поради трудното отстраняване на чувствителното място пострадалият не предприел действия у дома, а потърсил компетентна помощ. Поставена му е ТАП ампула против инфекциозно заболяване и е освободен. Поради малкия си размер кърлежът можело да остане дълго време незабелязан, опасното е, че забивайки се в кожата, той се насища с кръв за 2 дни и може да паразитира в продължение на 2 седмици.

66-годишна благоевградчанка потърсила лекарска помощ през нощта, след като забелязала забит кърлеж на корема си и се паникьосала. През деня тя била на вилата си, но не забелязала паразита.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)