Избрани Новини

Приключиха ежегодните проучвания на античния град край Рупите

Обектът е отворен за посещения

Приключиха ежегодните проучвания на античен град Хераклея Синтика. От днес обектът е отворен за посещения. Това каза за радио „Фокус“ Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му, през вчерашния ден на обекта са извършени дейности по подготовка на обекта за туристи след археологическите проучвания с ръководител доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

"Тази година разкопките бяха под едно доста сериозно мото „Да направим следващата крачка в археологическото проучване на града“. За нас бе важно да докажем, че този град има и по-рана история от IV - III век пр. Хр. Това е периодът, в който града фигурира като част от Македонското царство. И действително открихме сграда, която е строена около времето на управлението на Филип II, който е баща на Александър III- човекът, който не само завладява долината на средна Струма, но знаем- и беломорското крайбрежие, а и голяма част от Тракия, защото той надделява над наследника на Одриското царство Керсаблепт. Открихме доста монети, които са от около 341 – 340 година пр. Хр. и това доказва нашата теза. Освен това видяхме, че тази сграда е опожарявана най-вероятно след нападение на тракийското племе Меди“, допълни Иванов.

Той каза още, че за следващата година от екипа са си поставили ново предизвикателство- да открият периода преди IV век пр. Хр., тогава, когато Синтите са едно от онези племена, които развиват металургията, търговията и изкуството по тези земи. Като цяло туристическият обект е много интересен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов