Избрани Новини

Без първолаци започва учебната година в Жижево

През година правят слети паралелки

Дни преди началото на учебната година в страната има региони без нито един записан първокласник в училище, предаде БНТ. Едно от населените места е в района на Сатовча. Причината е, че повечето от семействата живеят в чужбина и взимат децата със себе си.

В началното училище в село Жижево, което е с 90-годишна история, първокласници се обучават по необичайна схема – през година. Децата, които миналата са били на 6, за да има първокласници, са записани със съгласието на родителите да учат заедно със седемгодишните.

„Тази година е година, която ще бъде нулева за първи клас, следващата година се очаква да има около 5 дечица първи клас и пак взимаме четири 7-годишни и едно 6-годишно, за да съберем 5 дечица и заедно с другите деца да сформираме слята паралелка”, обяснява Бисер Хаджиев – начален учител и директор на НУ „Яне Сандански” – с. Жижево.

Маломерната паралелка е разрешена от Общинския съвет в Сатовча, защото селото е планинско, позволява го и законът.

“Главната причина да нямаме дечица в училището е отсъствието на родителите от населеното място, които се намират в чужбина, предимно Испания, Англия, Швеция и в други държави”, казва Бисер Хаджиев.

За малкото останали ученици в селото вече са доставени учебници и помагала. А с пари от бюджета на училището са боядисани стените и чиновете. Началният учител, който е и директор, сам е сменил счупените прозорци в класната стая. Ще има и топлина за учениците през зимата, дървата за огрев са осигурени.

Ако го няма училището, няма да го има и селото, казват в Жижево. И се молят младите семейства да се завърнат по родните места от чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов