Избрани Новини

Благоевградският театър стартира новия сезон без бюджет

1 милион лева на червено е вече културната институция

Благоевградският театър „Н. Вапцаров” стартира новия сезон без бюджет. "Превръщаме театъра в търговия, защото виждаме в зрителя само билета. През септември и октомври правим две постановки със собствени средства, като има резерв за още 1-2 и аз се предавам", каза вр.ид. директорът на културната институция Петър Кьосев. 100-те хиляди лева, които общината отпуснала за театъра, отишли в Министерството на културата и тези пари не са стигнали до тях. 1 млн. лв. на червено е вече културната институция, а всичко, което изкарват от турнета и от приходи, се вкарва в министерството. „Няма пари за командировки, за режисьори, въобще блъскаме се със стена, която не пуска пари. Нямаме право на нищо, нямаме право да дишаме. Искаме да впечатлим и министъра, който обаче не се трогва”, смята Кьосев.

Театърът води няколко дела – артисти и режисьор на "БГ Криминале" ги съдят, защото не са изплатили хонорарите им. А те обещавали страшно много приходи, но на премиерата имало 112 души. Вчера дошла покана за още едно дело - сценаристът искал 4 000 лева.

В момента творческият екип на театъра е 50 човека, но от министерството искат още съкращения. Кьосев посочи, че има много театри в България само с по 10-на души екип.

На връзката с хората в областта ще разчита шефът на театъра. Според него те не могат да бъдат стационарен театър, защото по-важна е връзката с хората в Дъбница, Корница и въобще в този регион, където хората посрещат театъра и влизат в залите като на празник. По думите му те имат и друга функция, да контактуват с публиката, но нямат пари за командировки.

Две постановки ще бъдат представени през септември – октомври. „Принцесата  и свинарят” е мюзикъл по Андерсен, който  се прави без режисьор, със собствени средства. Ще се играе на 17 септември. Другата постановка е „Женско царство” през октомври. Готвят на 21 ноември "Нощта на театрите", подготвя се и проект със студентите от АУБ и ЮЗУ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов