Избрани Новини

Ще отбележим Европейския ден на сътрудничеството

Кампанията ще протече он-лайн в социалната мрежа Фейсбук

Всяка  година на 21 септември се отбелязва Европейският ден на сътрудничеството.  Съвременните предизвикателства изискват решения, които се простират отвъд формалните граници и териториалното сътрудничество е ключов инструмент за намиране на ефективни решения на общите проблеми. Сътрудничеството на ниво региони, градове, организации и хора  към хора, а не само на ниво държави, е ключово за ЕС. То цели да намали различията между регионите, като засилва тяхното икономическо и социално развитие.

Тази година Европейският ден на сътрудничеството е с особена важност за всички европейски  граждани, тъй като се навършват 25 години от началото на трансграничните и  транснационални програми за сътрудничество в Европа. През този вече четвърт век  Европейската комисия подкрепя редица програми и проекти, които спомагат за подобряване на качеството ни на живот в области като транспорт, образование, здравеопазване, енергетика и околна среда. България участва в пет трансгранични, в няколко транснационални програми,  както и в такива за междурегионално сътрудничество.  

Областен  информационен център – Благоевград ще отбележи юбилея, като се присъединява  към национална инициатива на мрежата от 27 ОИЦ за популяризиране на проектите, реализирани с подкрепата на Програмите за европейско териториално сътрудничество в България „ДА ЧЕСТВАМЕ  ЗАЕДНО ИНТЕРРЕГ“.  

Кампанията  ще протече он-лайн в социалната мрежа  Фейсбук и чрез открити приемни в различни точки на България в периода 16 – 25 септември. В този период всички организации от областта, които имат изпълнени проекти по европейските програми за трансгранично,  териториално и междурегионално сътрудничество могат да изпращат информация и снимки за своите проекти на адреса на ОИЦ-Благоевград oic.blagoevgrad@gmail.com или да ги качват директно сами на специално създадената за конкурса страница във Фейсбук на адрес: „Да  честваме ЗАЕДНО Интеррег – 25 години“.  Авторът на снимката, събрала най-много лайкове, ще получи специална награда  от екипа на ОИЦ - Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов