Избрани Новини

Наградиха журналисти в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“ (снимки)

Голямата награда – плакет и грамота беше присъдена на Браян Маас от САЩ

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, Патрик Колман - втори секретар в посолството на Ирландия и президентът на АУБ Кевин Аспегрен наградиха участници в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ на тържествена  церемония, която се състоя в зала „22-ри септември“.

„За поредна година сме тук, за да се поклоним пред паметта на Вероника Герин – журналист станал символ на борбата срещу престъпността, емблема за добре свършена журналистическа работа. Може би всеки един от нас трябва да си зададе въпроса – какво правим ние, какъв е нашият дан в борбата срещу престъпността. Говорейки за престъпност, нямам предвид само наркоразпространението. Всеки от нас трябва да си направи равносметка и да прецени каква е неговата отговорност в тази борба. Има една поговорка, че ако всеки изчисти пред своята врата, светът ще бъде по-чист. Отговорността е обща, като задачата е една - да държим децата далеч  от този порок. За Благоевград този проблем е доста сериозен, може би защото сме млад град. Задачата на местната власт и на всички институции е много сериозна“, каза по време на церемонията д-р Атанас Камбитов. Той благодари на представителите на полицията и прокуратурата, които ежедневно полагат усилия и се борят срещу разпространението на наркотици.

Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии  бяха поздравени от ирландския гост Патрик Колман. „Днешното награждаване е ценно, защото признава вашата работа и по свой начин изважда на показ ползата от подобна журналистика“, каза Патрик Колман.

По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка, посветила делото си на борбата с наркотиците.

Голямата награда – плакет и грамота беше присъдена на  Браян Маас – разследващ журналист в медията CBS 4, гр. Денвър, щата Колорадо - САЩ, за разследваща журналистика по проблемите, свързани с разпространението и употребата на наркотици.

Отличените благоевградски журналисти са Антоанета Маскръчка, Иванка Лалева, Методи Байрактарски, Ирина Жерева, Райна Ванчева, Румен Жерев, Красимир Кушев, Самуил Жерев,  Елина Христова, Емил Михайлов, Весела Сукалинска, Иван Вълканов, Лора Калчева и Ива Цонева. Всички те получиха награди и грамоти за материали, свързани с вредата от наркотиците.

Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците” се организира от Общинския съвет по наркотични вещества с подкрепата на община Благоевград и посолството на Ирландия в България. Той е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.  „Сърце и слово срещу наркотиците” стартира за първи път през 2007 г. Ирландската журналистка  Вероника Герин е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26-ти юни 1996 г. – Международният ден за борба с наркоманиите заради нейните разследващи  материали, доказващи вината на Гилиган. Чрез конкурса се почита паметта на всички журналисти, които са загинали, защитавайки обществено значими каузи.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов