Избрани Новини

Учениците от ромската махала напълниха училището в Гърмен

Първият учебен ден за малчуганите се оказа в сряда

Казана дума – хвърлен камък. Ромите в квартал „Кремиковци" в Гърмен изпълниха обещанието си да пуснат своите деца на училище. Първият учебен ден за малчуганите се оказа в сряда, но по-добре късно, отколкото никога. „Почти на 100% е пълно училището ни, което много ме радва. Наехме автобус и на няколко курса извозихме над 100 деца от ромската махала до учебното заведение. Трудихме се доста, за да убедим родителите да не лишават рожбите си от изконното им право на образование и обучение. Дано така бъде и през цялата учебна година", заяви Стоян Стругов, директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в село Гърмен.

Той уточни, че училищното ръководство продължава да води преговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал „Кремиковци". Защото наемането на друг рейс води да непредвидени в бюджета разходи. „На финалната права сме, вярвам, че в близките дни ще разполагаме с рейс", каза още директорът Стругов.

Целта е да се осигури по-лесен и безопасен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им, че някой може да потърси саморазправа с тях, докато ходят или се прибират от училище. Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш.

„Радвам се, че моите братя и сестри ме послушаха и днес не спряха децата си от училище. Убедих  ги, че ако не ходят на школо, хлапетата ще останат неуки и необразовани. Пременихме ги с нови дрехи и ги изпратихме с рейса да се учат на четмо и писмо", каза пасторът в евангелистката църква на ромския квартал Иван Айдаров, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов