Избрани Новини

Камерна опера откри новия творчески сезон с "Рита"

Диригентът Красимир Топалов бе поздравен за 60-ия му юбилей

С една от най-известните опери на Гаетано Доницети – „Рита“ беше поставено началото на новия творчески сезон на Камерна опера – Благоевград. Тя беше представена днес от 18  часа. Входът беше свободен.

Сюжетът показва историята на млада собственичка на страноприемница Рита, която е щастливо омъжена за Бепе, след като е овдовяла. Тя държи здраво юздите на семейството, до момента, в  който не се появява нейния бивш съпруг Гаспаро, който  всички мислели за мъртъв. Двамата мъже са изправени пред дилемата кой от тях да остане неин съпруг, като никой от тях не желае това.

„Рита“ е написана от маестро Доницети през 1843 г. за парижката Опера комик, но по неизвестни за широката публика причини не е изпълнена приживе, защото композиторът починал през 1848 г. Извадена на „бял свят“ на 7 май 1860 г. в Париж, тя веднага завладява оперните сцени и в най-малките театри по целия свят.

Успехът й се дължи не само на великолепната музика и на един макар непретенциозен, но майсторски изграден битов драматургичен сюжет, но и на „удобството“ да има малко на брой изпълнители: една жена и двама мъже. Така гласи и едното от двете й подзаглавия. Другото е „Мъжът, който побеждава“.

Въпреки свободния вход салонът на Камерна опера беше полупразен. Но затова пък присъстващите бяха страстни почитатели на оперното изкуство и с бурни аплодисменти приветстваха добрите изпълнения на певците и оркестъра.

Накрая от името на целия състав на операта поздравиха диригентът Красимир Топалов с неговия 60-ти юбилей, като му връчиха приветствие и подарък-диригентска палка. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов изпрати кошница с цветя с пожелание за успешен нов творчески сезон на Камерната опера. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)