Избрани Новини

Пенсионер без пенсия съди НОИ за 1,5 млн. лв.

Животът

19-09-2015, 08:24

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

69-годишният Костадин Костадинов живее с 6 лв. помощи на ден

Пенсионер без пенсия увеличи съдебния си иск срещу НОИ от 950 000 лв. на 1,5 млн. лв. заради дискриминация, пише регионалният ежедневник в. „Борба”. Костадин Костадинов от Полски Тръмбеш и 17-годишният му син Павомир тънат в мизерия и едва свързват двата края, за което „Борба“ разказа в началото на юни тази година.

Бащата е на 69 г. и на пенсионна възраст отдавна, но не получава пенсия, заради което си търси правата и съди Националния осигурителен институт за дискриминация и откраднат трудов стаж. Докато води битката, държавата дава на Костадин по 6 лв. социална помощ на ден. Костадинов бе завел дело във Великотърновския окръжен съд за дискриминация срещу НОИ с финансов иск за огромната сума от 950 000 лева. Съдът обаче го попари и сега той води битка пред Административния съд за 1,5 млн. лв.

Момчето, което е отличник в местната гимназия СОУ „Цанко Церковски”, получава за успеха си 35 лева стипендия на месец. Двамата обаче не се оплакват, просто си търсят правата. Понеже е ясно, че с тези пари няма как да се оцелее, Костадин е разпродал малкото наследствени ниви, които е имал, но и тези доходи вече са на привършване.

Шлосерът има 37 години и 8 месеца стаж до 2009 г., когато навършва 63 г. Чиновниците от пенсионното, без да направят проверка на всички документи за стаж, които човекът има, му издават удостоверение, че за пенсия му трябват още 3 години 11 месеца и 15 дни. Въпросният документ пък е съставен от неизвестно длъжностно лице преди шест години в Полски Тръмбеш.

В края на 2010 г. му издават разпореждане за пенсиониране с пенсия в размер на 195 лева. Той обаче отказва да разпише и да приеме тази сума през 2011 г., защото нито е съгласен, нито смята да се примири.

„…Беден съм бил цял живот, но да се подиграват с мен, не приех. Отказах тази мижава пенсия, защото, ако бях приел, значи съм съгласен. Започнах да пиша жалби, сигнали, писма до къде ли не. Чаках отговори, в които се казваше, че може и да съм прав, но нямало достатъчни данни за престъпление от общ характер срещу лице от НОИ. Така ми отговори прокуратурата, която май била направила проверка. После сам исках да водя дело, но ми отговориха, че не съм бил нито компетентен, нито потърпевш, а съм нарекъл шефа на съда „г-н началник”. Е, аз съм работник цял живот, как да го наричам?!”, разказва Костадин и вади огромна папка с документи.

След като отказва предложената пенсия от 195 лева, му предлагат социална помощ по програма за трудова заетост, която е от 6 лева на ден. Никой от служителите в НОИ не си мръдва пръста да се зарови в проблема на човека. Почти всичките отговори са стандартни и „копи-пейст”. Той отказва предложената му пенсия, защото не му признават реалния трудов стаж, допълва вестник „Борба”.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов