Избрани Новини

Контролен център ще управлява трафика по Лот 3 на магистрала "Струма"

Въвеждат интелигентни транспортни системи у нас

Пред участниците в Срещата на министрите на върха по пътна инфраструктура изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ инж. Асен Антов коментира въвеждането на интелигентни транспортни системи у нас. Той съобщи, че в началото на 2014 г. е стартирало разработването на техническа спецификация за такава система за България. На база оценка на нуждите ще се даде насока за подобряване на реакцията при инциденти на пътя, като ще се постигне бързо идентифициране, информиране на потребителите и пренасочване на трафика, поясни Антов.

Предстои създаването на национален план за действие, който да дефинира общата архитектура на системите в страната, тъй като те са все по-нужни, каза още той. Според него трябва да се осигури такава съвместимост, която да гарантира свързаността им с транзитните системи.

Асен Антов заяви, че на предстоящия за изграждане Лот 3 на АМ „Струма“ е предвидено освен метеорологични станции и обзорни камери да бъде реализиран и контролен център, който да поеме управлението на трафика. Предстои подписване на договор с изпълнителя на Лот 3.3 от магистралата, в напреднала фаза е процедурата за избор на строител на Лот 3.1, а тръжната процедура за определяне на изпълнителя на Лот 3.2 предстои да стартира, съобщи той. Директорът на НКСИП коментира, че участъкът, който преминава през Кресненското дефиле в продължение на много време е бил предвиден за реализация като дълъг тунел, в момента се разглежда алтернативен вариант, предстои да се избере вариант.

Антов поясни, че инсталирането на интелигентната система е допустима и ще бъде финансирана със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Той информира, че контролен център за управление на трафика е предвидено да бъде изграден и в източния край на оставащия за изграждане 250-км участък от АМ „Хемус“, което е предвидено да се реализира на отделни етапи.

С помощта на европейските фондове успяхме да наваксаме изоставането в изграждането на пътната инфраструктура на България, а и в преброяването на трафика. Това заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Той обясни, че със средства от ЕС са изградени до момента са изградени почти 191 км от реализираните магистрални участъци у нас, които са с обща 533 км.

Работи се по завършването на участъците, които са все още в процес на строителство – особено АМ „Марица“ и АМ „Струма“ и които до 20 дни трябва да бъдат пуснати в експлоатация, заяви шефът на пътната агенция. С тях ще покриваме транспортните потоци от Турция към Западна Европа, допълни той.

След завършването на Лот 2 на АМ „Струма“ АПИ ще се концентрира в направлението Видин-София, по което в момента има участъци и с двулентов габарит, заяви инж. Лазаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов