Избрани Новини

Вълчица държи в страх благоевградско село

Вилнее в симитлийското село Ракитна в Пирин планина

Вълчица вилнее в симитлийското село Ракитна в Пирин планина, информира „Стандарт”. Хищникът уби две жребчета през последните десет дни. Животното се промъкнало в нощта срещу петък в селището и нападнало кончето на стопанина Димитър Арександров. „Хората са в стрес. Звярът влиза дори в населеното място. Убило е жребчето на ливадата до населеното място. Повечето от стоте жители на Ракитна са възрастни, не смеят да излязат навън. Аз видях вълчицата посред бял ден в събота. Беше на 50 метра от сградата на кметството", разказа кметският наместник на съседните села Мечкул и Сенокос Христо Димитров. Проблемът е, че все още не е открит ловният сезон за едър дивеч. Местните жители са безсилни да се справят с гладната вълчица, която напада животните им, за да храни малките си.

„Има реална опасност хищникът да нападне и хора, страхуваме се, нормално е да се притесняваме. Дано не стане някоя беля. Наскоро и мечка слязла в Мечкул, но кучетата я прогонили. Видяла я е баба Фрона Минкова, която още е в стрес и не смее да мръдне от дома си", каза още Христо Димитров.

Според него няма храна високо в Пирин планина и затова хищниците слизат в селата и търсят храна в тях. Авджиите в последните години пък правят захранването на дивеча близо да селищата. Друга причина за напастта от диви животни са лешоядите, които преди години бяха докарани над с. Ракитна.

Мършата за птиците води вълците към населените места. „Ще искаме да разрешат на ловците да направят хайка и да убият тази опасна вълчица, че ловният сезон се открива чак другия месец", допълни селският управник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)