Избрани Новини

Проблеми с програмите за рехабилитация

Новините

21-09-2015, 10:30

Снимка:

bnr.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приеха в Спешното момченце от Сандански и девойка, натровени с лекарства

Болните искат целогодишно да имат достъп до рехабилитация

23 септември е последната дата за тази година, когато хората с хронични заболявания могат да заявят своето желание за постъпване в специализирана болница за рехабилитация по програми на Националния осигурителен институт, съобщава БНТ. Болните искат държавата да удължи този срок и да даде възможност на нуждаещите се целогодишно да имат достъп до медицински заведения за рехабилитация.

В лечебното заведение в Сандански, специализирано за рехабилитация на заболявания на горните дихателни пътища, опорно двигателен апарат и заболявания на периферната и централната нервна система, всекидневно постъпват нови пациенти за профилактика.

“Ние идваме за втори път. Поводът е болестта на детето ми. Той е с алергична астма и сенната хрема, но както знаете детския санаториум е затворен”, казва Анелия Тенева.

За разлика от програмите на НОИ, които са ограничени във времето, програмите, които предлага НЗОК, могат да се ползват целогодишно.

“Майка ми също има нужда. Тя иска да отиде на Павел баня по клинична пътека като пенсионер. Просто е някакъв ад, не можеш да се уредиш”, добавя Тенева.

Пациентът, за да постъпи за лечение в болничното заведение, трябва да отговаря на изискванията на "касата" по алгоритмите, които са изработени за определените клинични пътеки.

“Пациентът, ако не отговаря на изискванията на алгоритъма по клинична пътека, тогава не може да бъде настанен при нас. Трябва да ползва свободния прием, който от финансова гледна точка е неизгодно за пациентите”, коментира Красимира Граматикова – главна сестра.

В болницата постъпват много деца за лечение със заболявания на горните дихателни пътища. При тези заболявания се привежда комплексно лечение и физиотерапевтични процедури, от които децата се повлияват много добре, но държавата не поема разходите за извършената дейност.

“Направихме постъпки за одобряване на пътека за белодробни заболявания към НЗОК, но тя не беше приета”, добавя Граматикова.

За да се подобри обслужването в болницата, е необходимо да се инвестират много средства за закупуване на нова апаратура.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)