Избрани Новини

Увеличават се пенсионерите в Благоевградско

Около 200 души повече са пенсионираните в региона

Пенсионерите в Благоевградска област са се увеличи през последната една година, предаде БНТ. Около 200 души повече са пенсионираните в региона, казаха от Националния осигурителен институт в Благоевград. Подадените заявления с искане за пенсиониране от началото на тази година са 1000 сравнение с миналата. Най-вече желаещите са служители на МВР или военни.

От НОИ казаха, че по-големият брой пенсионери в областта се дължи на това, че при достигане до определената възраст и натрупване на необходимия трудов стаж масово хората подават документи за пенсиониране. След което започват работа почасово, така получават и заплата, и пенсия.

Според промените в закона за пенсионното осигуряване възрастта за пенсиониране на служителите в МВР се увеличава от началото на 2016 година. Затова много униформени искат да напуснат системата през настоящата година.

Златко Златев, директор на НОИ Благоевград: “Промените дават един гратисен 3-годишен период. Така че тези, които придобиват правото, към момента могат да приложат това си право до и 18 година, 2018 година. Така че това не налага едно бързане от тяхна страна да се пенсионират, защото ще ги хване новите изисквания.”

От осигурителния институт в Благоевград казаха, че има наплив и на желаещи да прехвърлят сметките си от частните пенсионни фондове към НОИ, за да им бъдат преизчислени и увеличени пенсиите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)