Избрани Новини

Затворен е детският санаториум в Сандански

Новините

23-09-2015, 15:17

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проблеми с програмите за рехабилитация

Няма клинична пътека за рехабилитационни дейности за деца

От години стои затворен детският санаториум за белодробни заболявания в град Сандански. Родителите искат държавата да даде възможност на нуждаещите се деца да имат достъп до медицински заведения за рехабилитация, без да заплащат за извършената дейност, информира БНТ.

В лечебното заведение в град Сандански, специализирано за рехабилитация на заболявания на горните дихателни пътища за възрастни, всекидневно постъпват нови пациенти за профилактика. Сред тях има и много деца.

"Той е с алергична астма, но жалко. Както знаете, детският санаториум е затворен и това трябва да се проучи защо е. Защото всяко второ дете е с астма вече”, сподели Анелия Тенева.

Астмата е сред социално значимите заболявания. На тези пациенти няколко пъти в годината се налага да се привежда комплексно лечение и физиотерапевтични процедури, които да облекчат симптомите на заболяването. Попитахме как се чувства детето след процедурите.

"Ами тук се почувства много добре. Ние бяхме тук миналата година за по-малко време, но сега се надявам да се почувства още по-добре”, отговори Анелия Тенева.

Държавата не предвижда клинична пътека, по която на децата да могат да се извършват рехабилитационните дейности, затова те трябва да ползват свободния прием, който се заплаща.

“Направихме постъпки за одобряване на пътека за белодробни заболявания към НКОК, но тя не беше приета”, сподели Красимира Граматикова – главна сестра.

Преди години лечението на децата е било субсидирано от държавата.

Пациентите се надяват да се възстанови детският санаториум и да бъдат отпускани средства по клинична пътека.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов