Избрани Новини

Закриват две села в община Петрич

Селище на 7 века изчезва от картата на България

Правителството прие решение за закриване на селата Занога и Гюргево в община Петрич. Двете населени места не отговарят на предвидените изисквания в Закона за административно-териториалното устройство на Република България за наличие на самостоятелно землище и постоянно живеещо население. За тази промяна преди няколко месеца има решение на общинския съвет в южния град.

За село Гюргево, което не бе подминато от демографската криза, има данни, че е съществувало през далечния 14-ти век. Още по онова време се споменава с днешното си име в грамота на средновековните владетели и братя Иван и Константин Драгаш, които управлявали Велбъждкото деспотство. През 1900 година пък в населеното място имало 400 жители. Но това е минало. Настоящето е тъжно – от години в селото няма регистрирани лица нито по постоянен, нито по настоящ адрес. Затова преди 3 месеца и половина кметът на община Петрич Вельо Илиев направи предложение за заличаването на намиращото се в планина Огражден Гюргево.

Заедно с него престава да съществува и на книга още едно селище – Занога, в което от 2000 година няма нито един жител. „Няма как този факт да радва когото и да било, но нещата са необратими. В общината ни има страшно много населени места – 56 са селата. Поне още 5-6 селища също ще бъдат заличени от картата на България. Просто там не живее никой, районите са изоставени, запустели са. Няма смисъл да се водят само на книга като населени места, след като няма население в тях", коментира градоначалникът на Петричq цитиран от standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов