Избрани Новини

Благоевград става световен център на френската музика

Най-големият франкофонски фестивал "Ле Франкофоли“ е вече у нас

Най-престижният франкофонски музикален фестивали „Ле Франкофоли” (Les Francofolies) ще се проведе в Благоевград от днес, 24 до 26 септември под името „Francofolies. Благоевград.“.

На голямото завръщане на фестивала в България ще пеят най-големите звезди от френската музикална сцена. 

„Ле Франкофоли“ има 3 изключително успешни издания в Благоевград от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г.  Тогава на българска сцена за първи път излизат най-актуалните звезди на френската музика, сред които Селин Дион, Шарл Азнавур, Вероник Сансон. 

Амбицията на организаторите е в трите  дни на фестивала през септември Благоевград да събере франкофони и любители на френската музика не само от България, но и от съседните Сърбия, Гърция и Македония, където вече тече информационна кампания, както и последователите на „Ле Франкофоли“ от цял свят.

Престижният фестивал „Ле Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно чрез този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000-на публика, която оставя  в икономиката на града над 10 милиона евро. До момента освен ежегодните издания на фестивала във Франция „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Фестивалът е провеждан и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

Кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов обяви вход свободен за всички жители и гости на града. "Фестивалът „Ле Франкофоли“ в Ла Рошел, Франция, е един от най-старите европейски фестивали и най-популярният за френска музика в света.

Безспорната звезда в програмата на "Francofolies. Благоевград" е примата на френската музика Патрисиа Каас /Patricia Kaas/. Патрисиа е добре позната на българската публика, пред която певицата ще пее за 3-ти път след концертите си през 2009г. със своя кабаретен спектакъл "Kabaret" и 2013 г. с концерта си в почит на Едит Пиаф. Певицата е световноизвестна със своя уникален стил, микс между поп, джаз и шансон. От своя дебют през 1988 г. с албума Mademoiselle chante le blues до днес тя е продала над 17 милиона копия. Изненада за публиката е и участието във фестивала на водещия световен френски DJ - Боб Синклер /Bob Sinclar/. Синклер е известен с това, че прави популярен френския саунд в хаус музиката, съчетавайки различни стилове – хаус, регге, джаз, поп, диско, фънк. Наричат го "бащата на съвременната диско музика". Парчетата "Love Generation", "World Hold On и Rock This Party" са едни от най-въртените хитове по дискотеките в цял свят. Една от най-големите звезди на френската сцена Патрик Брюел също ще бъде сред гостуващите изпълнители на "Francofolies. Благоевград". Композитор, певец, актьор и продуцент, Патрик Брюел е сред най-търсените и продавани френски артисти. Малко известен е и фактът, че Патрик Брюел е професионален покер играч. Французинът Адриен Федерикони е по-познат на световните сцени като DJ Feder. Роден в Ница, артистът се мести в Париж, където през 2014г. става част от дийп хаус сцената и започва да набира популярност. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче "Sixto". През 2014г. сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл "Goodbye", станал любим в Европа и по света, който е и един от най-големите хитове на лято 2014 и продължава да бъде излъчван по радиостанциите . Песента Goodbye feat. Lyse влезе в българските класации през февруари и до май успя да се изкачи до върха.

Голямата изненада за почитателите на така популярния електро-суинг е присъствието в програмата на "Francofolies. Благоевград" на Караван Палас /CARAVAN PALACE/. Парижката банда пуска своя дебютен албум през 2008 г., като почти веднага той стига челни позиции в класациите на Швейцария, Белгия и Франция. Албумът влиза в различни европейски чартове. Вторият им албум "Panic" излиза през 2012г., а третият се очаква да излезе през октомври 2015г. Музикантите от бандата КИО /KYO/ са френската музикална сензация в първите години на 2000 година. Братята Фабиен и Флоран Дюбо заедно с техните двама приятели Никола Шасан и Беноа Пое, обединени от общата им страст по групи като Нирвана, Рейдиохед и Пърл Джем, решават да формират своя група, докато учат в колежа, която наричат Kyo. Следват няколко аблума и продажби в милиони копия. През 2014 г., след близо 8- годишно отсъствие от сцената, бандата се завръща с новия си албум "Равновесие" /L’Equilibre/.

По-малко познати за българската публика са младият изпълнител Кристоф Уилем / Christophe Willem / и рапърът СОПРАНО /SOPRANO/. Звездата на Кристоф Уилем изгрява, след като през 2006г. печели музикалното шоу "Nouvelle star", френският еквивалент на телевизионния формат X factor. През 2007г. излиза първият му самостоятелен албум "Double Je", продаден в над милион копия. Пее няколко пъти в Олимпия и Зенит - най-престижните френски концертни зали. Вторият му албум "Caféine" излиза през 2009 г. Френският рапър СОПРАНО е роден в Марсилия. Първият му самостоятелен албум, след като напуска бандата, в която пее, Puisqu'il Faut Vivre, влиза в Билборд Топ 100.

Концертите са на площад "Георги Измирлиев". Входът е свободен за всички.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)