Избрани Новини

Променят облика на художествената галерия в Кюстендил

Новините

25-09-2015, 08:00

Снимка:

ХГ "Владимир Димитров"- Майстора

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съвременни художници от Габрово представят картини в Кюстендил

Инвестиционният проект е за пълна реконструкция

В Кюстендил беше представен одобреният инвестиционен проект за художествената галерия в града, предаде радио „Фокус”. Проектът беше представен от главния архитект на общината Стояна Чавдарова. Тя посочи, че заданието е изработено качествено, а ръководител на проекта е архитект Жеко Тилев. Инвестиционният проект е за пълна реконструкция обновяване на художествената галерия. Предвижда се нова фасада, като част от нея, западната част е с дървена облицовка. Пространството в западната част, където е част от Крепостната стена на града, ще бъде реновирано. Проектът включва реставрация, експониране на цялата археология и плавно преливане към парковата среда, което ще доведе до по-голяма достъпност. Предвидено е създаването на мултифункционална площ за провеждането на обществени мероприятия. Колективът по проекта е разработил нов интериор за съществуващата част на галерията.

"Променена е настилката, но се запазва самата визия и самата философия на съществуващата сграда. Целта е запазване на добрата практика и адаптирането на сградата към съвременната среда и съвременните условия на живот”, каза архитект Чавдарова.

Беше показано и предложението на архитектите за недостроената част на художествената галерия. От своя страна кметът на община Кюстендил Петър Паунов посочи, че това ще бъде приоритет номер едно за следващата година, за да влезе и в националната програма. Проектът е включен в следващия програмен период на програма „Регионално развитие”, но все още не е уточнено съфинансирането. Първоначалните разчети сочат, че за строителството ще бъдат необходими общо около 9,5 млн. лева.

В момента е възложено проектиране за свързване на закрития басейн в Природоматематическата гимназия с водопровода за минерална вода, което ще позволи съоръжението да бъде използвано целогодишно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов