Избрани Новини

Мястото на малките хора обсъждат в Симитли

Ще се постави акцент и върху всекидневната битка за оцеляване

Заключителна конференция  на  експедиция “Симитлия - от Древността до наши дни” събира днес студенти от България, Гърция и Македония в Симитли.
На нея ще бъде поставен въпросът за мястото на малките хора в историческото развитие на Симитли -  забравеният, но незабравящ. Ще се постави акцент и върху всекидневната битка за оцеляване, сякаш невидима: битка със страха, гнева, липсващото, недостигащото.
Ще бъдат разгледани процесите, протичащи през вековете в  община Симитли,  развитието на региона в социално- политически, културeн и икономически аспект.
По време на конференцията ще бъдат наградени участниците в конкурса „1150 години православен български народ”, организиран от ЮЗУ „Неофит Рилски” –Благоевград, като най- добрите фотоси ще бъдат представени пред аудиторията.
Днес  ще се постави и формалният край на поредната студентска експедиция. След седмица в търсене на богатствата в община Симитли през август и  разглеждане на  храмове и манастири, крепости, паметници, тракийски и късноантични гробници, скални ансамбли, оброчища, любознателните млади хора ще обобщят всичко, което видяха и откриха.
Участници в конференцията са  бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Софийски университет "Св. Климент Охридски, Университетът в Сана и Македонският университет в Тесалоники, Гърция, както и ученици от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Симитли, Професионалната гимназия по икономика "Иван Илиев" - Благоевград, изследователи от Регионален исторически музей - Благоевград, граждани на Благоевград и Симитли.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов