Избрани Новини

Дават още пари за полицията и армията и без реформи

Парите

26-09-2015, 09:39

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Последно: учителите с еднократен бонус сега и увеличение догодина

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да направи сметки дали може да отпусне допълнително средства на МВР и МО, за да не останат полицаите и военните без заплати през последните 2 месеца.

"Събираме много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, за да можем да решим този въпрос. Възложил съм дефицитът да е на 2 процента. Няма да ги оставим без заплати, ще работим върху бюджета", заяви премиерът.

Преди 2 седмици финансовият министър Горанов се закани, че няма да отпусне допълнителни средства на МВР и МО, защото там не са направени никакви реформи и опити за спестяване на пари. Дори се закани той да направи реформа на администрацията на МВР.

През лятото пък самият Борисов обясни на министрите си, че който дойде при него с искане за допълнителни средства за заплати, трябва да носи и оставката си в джоба.

Над 140 млн. лв. е недостигът в двете министерства, като по-голям е в МВР. Борисов обвини за липсите правителството на Пламен Орешарски и тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, защото са приели закона за МВР, без да има осигурени средства за увеличените заплати.

"Ще видим какво е финансовото положение на държавата, защото сме поели и други ангажименти и няма да се приеме добре, ако не ги свършим - и заплатите на учителите, и коледните и великденските добавки на пенсионерите", каза ощепремиерът вчера.

За учителите за тази година са осигурени допълнителни 20 млн. лв., с които ще им бъдат дадени еднократни бонуси въпреки надеждите на образователния министър за увеличение на заплатите още от октомври.

От 1 януари със сигурност преподавателите ще получат и увеличение на заплатите, съобщи Горанов. Бюджетът за 2016 г. предвижда значително увеличение на парите за образование, допълни финансовият министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов