Избрани Новини

Благоевград възроди франкофонския фестивал

Кристоф Уилем успя да завладее пубиката

В третата вечер на „Francofolies. Благоевград” на площад „Георги Измирлиев” начало на  музикалната програма дадоха едни от най-популярните български изпълнители Михаела Филева и Криско. Още в първите минути от качването си на сцената изпълнителката на тоталния хит „Опасно близки” успя да завладее публиката, която за момент не спря да й приглася. Участието на младата музикална звезда се отличи и с хореографията, която допринесе за настроението на  централния площад в Благоевград. Веднага след като чуха най-големите хитове на певицата, която е носител на награди за БГ изпълнителка на годината за 2014 и 2015  г., на сцената се качи и рапърът Криско. По време на участието му направи впечатление, че текстовете на песните му се знаят наизуст както от малки, така и от по-възрастни фенове.

Непосредствено след българските изпълнители над площадното пространство в Благоевград  е понесе уникалният глас на Кристоф  Уилем. Той успя да завладее пубиката не само със своите изпълнения, но и със свободното и приятелско поведение към хората, дошли да го гледат. Няколко пъти младият френски изпълнител слезе от сцената и позволи на публиката буквално  да се докосне до него.

„Звездата” на певеца изгрява, след като през 2006г. печели музикалното шоу "Nouvelle star",  френският еквивалент на телевизионния формат X factor. През 2007г. излиза първият му самостоятелен албум "Double Je", продаден в над 1 милион копия. Той пее няколко пъти в Олимпия и Зенит -  най-престижните френски концертни зали. Вторият му албум "Caféine" излиза през 2009г.

Веднага след Кристоф Уилем на сцената се качи и френският рапър СОПРАНО. Типично в негов стил музикантът накара цялата публика да рапира заедно с него. СОПРАНО е един от малкото френски рапъри, пеещи не за комерсиалните неща в живота, а за  проблемите, които срещаме всеки ден. Първият му самостоятелен албум, след  като напуска бандата, в която пее,   „Puisqu'il Faut Vivre” влиза в Билборд Топ 100.

Финалът на третата фестивална вечер беше поставен от качи DJ Feder, чиито фенове останаха до последния момент въпреки дъжда. Французинът Адриен Федерикони / DJ Feder/ e част от дийп хаус сцената. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче "Sixto". През 2014г. сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл "Goodbye", станал любим в Европа и по света, който е и един от най-големите хитове на лято 2014 и продължава да бъде излъчван по радиостанциите. Песента Goodbye feat. Lyse влиза в българските класации през февруари и до май успява да се изкачи до върха.

След финала на третата фестивална вечер на „Francofolies.  Благоевград” беше организирано и афтърпарти, съобщават от Пресцентъра на Община Благоевград.

„Francofolies.  Благоевград” е сред най-значимите музикални събития не само в България, но и на Балканите. Фестивалът бе възроден в Благоевград след повече от 20 години прекъсване. В рамките на три дни Благоевград стана столица на френската музика и на живо пяха световно известните Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата Караван палас, DJ Боб  Синклер, френската рок група КИО. От българска страна освен Криско и Михаела  Филева  участваха още Графа, Дийп зоун проджект и Веси Бонева. Това е първото издание на „Francofolies. Благоевград” за 21 век, като амбицията е събитието да се наложи ежегодно и да се превърне във  визитна картичка на Благоевград.  

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов