Избрани Новини

Ромските деца ходят редовно на училище в Гърмен

Учебното заведение извозва всеки ден над 100 деца от ромската махала

Няма отсъстващи ученици от ромския квартал „Кремиковци" в село Гърмен. В това увери директорът на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" Стоян Стругов. Заради събарянето на незаконни къщи роми се заканиха преди началото на учебната година, че ще спрат децата си от училище, но го направиха само в първия учебен ден.

"Почти на 100% посещават учебни занятия. Случва се да отсъства някои, но то е инцидентно и има основателна причина", каза още школският шеф.

Учебното заведение нае автобус и на няколко курса извозва всеки учебен ден над 100 деца от ромската махала. След това ги връща обратно в квартала. Родителите им не искат да губят социалните помощи, които получават за децата си – по 35 лева за първо, 50 – за второ, по 35 лева за всяко следващо.

Училищното ръководство продължава да води преговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал „Кремиковци". Защото наемането на друг рейс води да непредвидени в бюджета разходи. Целта е да се осигури по-лесен и безопасен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им, че някои може да потърси саморазправа с тях, докато ходя или се прибират от училище.

Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми, жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов