Избрани Новини

Проведоха работна среща за изготвяне на областна здравна карта

Участваха представители на лечебни заведения в областта

Областният управител Бисер Михайлов проведе работна среща с директорите на Многопрофилните болници за активно лечение МБАЛ, Районната здравноосигурителна каса, Районната здравна инспекция и представители  на лечебни заведения в областта по повод бъдещо актуализиране на областната здравна карта.
Срещата бе продиктувана от необходимостта от представяне на експертно мнение за формиране на позиция на областния управител в заседание на комисията, която се съставя със заповед на Министъра на здравеопазването. Накратко областният управител маркира измененията в Закона за лечебните заведения от 2014 г., чрез които се въведоха допълнителни изисквания и се конкретизираха изискванията за съдържанието на областните здравни карти. Чрез здравната карта се дава възможност да се получи информация за състоянието на видовете медицинска помощ, осъществяваща се в областта – видовете лечебни заведения, броя лекари по специалности, броя болнични легла по видове и по нива на компетентност. Също така областният управител посочи, че на областните здравни комисии се дава възможност да участват в процеса на планиране на броя болнични легла, като извършат анализ на съотношението между общия брой болнични легла, определен по методика, изработена от Националния център за обществено здраве и съществуващия брой легла по видове и нива на компетентност на болничните структури в здравните райони и тяхното разпределение.
Въз основа на този анализ областната комисия ще изразява мотивирано становище относно конкретните потребности от болнични легла в областта. Областните комисии ще изразяват и становище за необходимостта от преструктуриране на лечебни заведения за болнична помощ в областта или за предприемане на други мерки по създаване, закриване или оптимизиране на лечебни заведения, както и становище за необходимостта от създаване на условия за предоставяне на конкретен вид грижи в областта - палиативни, интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда или други, предвидени в нормативен акт.
На база на областните здравни карти се създава и актуализира съответно Националната здравна карта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов