Избрани Новини

"Балканският човек" и авторът Йордан Велчев гостуват в Благоевград

Събитието е днес от 18.00 часа

Литературните дни в Радио Благоевград ще продължават да срещат и през новия творчески сезон четящите хора с автори и книги. Новият сезон ще започне със среща с писателя Йордан Велчев и неговата книга "Балканският човек", предаде БНР.

Събитието е днес от 18.00 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Входът е свободен.

Йордан Велчев: „Една от причините да напиша тази огромна като обем книга (“Балканският човек”) бе просто да разкажа до най-малки колебания в придвижванията през времена и пространства кои сме били ние, за да станем такива, каквито сме, в изчистен до детайли образ въобще на „балканския тип човек”. Ала не просто като мастито до празнодумство дефиниране на неща, които са се случвали в продължение на векове, а като внушение за неща, които следва да бъдат разбрани чрез усетите на сърцето.

А иначе ние не сме нито на единия, нито на другия бряг. Може би - за съжаление, може би за добро. Или може би, както казват, Балканите са единственото място на Европа, което все още е останало не съвсем засегнато от навсякъде другаде победилия сърцето Разум, голият Разум, който, по думите на Хьолдерлин, не ражда нищо разумно, Защото е забравил, че цялостният човек е този, у когото разумът и сърцето следва да живеят в единна прегръдка...”*

Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. “Военно-исторически сборник” при Военно издателство – София. Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми. Издал е книгите: “Римски стадион” (стихове, 1979); “Старият Пловдив” (есе, 1983); “Нощна азбука” (стихове, 1984); “Анонимни жития” (историко-есеистична книга за личностите на Пловдив през първата половина на ХІХ век, 1987) – отличена с литературната награда “Светлоструй”; “Аркада” (стихове, 1993); “Милиони малки убийства” (поезия в проза и есета, 1997); “Сияе” (стихове, 1999) – получава годишната награда на Сдружението на български писатели.
През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд в седем книги “Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) изследва човека на Изтока и Запада в съпкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел хуманитаристика, повторно годишната награда на Сдружението на български писатели и литературната награда “Пловдив”. Негови стихове са превеждани на английски, португалски, унгарски и руски език.
Живее в родния си град. В началото на юни 2015 г. Йордан Велчев бе удостоен повторно с Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в националната книжовна култура, в раздел „Хуманитаристика”, за новото си фундаментално изследване „Балканският човек ХІV – ХVІІ век”.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов