Избрани Новини

Трекляно иска спешен център

Местните сами организират транспорт и откарват нуждаещия се до спешния център в Кюстендил

211 хиляди души у нас нямат реален достъп до спешна медицинска помощ, информира БНТ. Това сочи доклад на Сметната палата. Според него най-тежко е положението в районите на Благоевград и Добрич, а най-малки затруднения изпитват във Варна, Пловдив и Кюстендил.

Село Трекляно е на 40 км от Кюстендил. На книга това е един от районите с най-достъпните медицински услуги. По думите на хората, през зимата линейките изобщо не могат стигнат до близо 600-те души, живеещи в Трекляно. Това се случва само с намесата на гражданска защита.

За да спасят нечий човешки живот, много често местните сами организират транспорт и откарват нуждаещия се до Спешния център в Кюстендил. За да се реши проблемът, хората настояват да бъде изграден Спешен център в общината, където лекар идва три пъти седмично.

Трудният достъп до бърза лекарска намеса не е единственият проблем в спешната помощ. Според доклада в Сметната палата “Не са изпълнени изцяло изискванията за професионална компетентност на лекарите”, апаратурата и оборудването са амортизирани и остарели, а планирането на средства по програмата за “Спешна медицинска помощ не е адекватно. И заключението на Сметната палата е, че като цяло “Дейността по оказване на достъпна, качествена и своевременна спешна медицинска помощ не е ефективна и ефикасна”.

Пациентите са все по-недоволни от медицинската помощ, която получават. Това също е констатация на Сметната палата. Остава въпросът - дошъл ли е наистина моментът за реформа в здравеопазването?



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов