Избрани Новини

Баба от Благоевград се бори за жилището си

Изгубила го заради заем от 750 евро

Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години. Парите били нужни спешно на двамата й синове, за да платят месечни вноски по кредитите, които имали, пише „Струма”.

На 14 октомври 2009 г. Поповска подписала пълномощно на Сукалински, че може да се разпорежда с апартамента като гаранция за коректно връщане на заема, което било заверено при нотариус. Съгласно договорката тя започнала да връща по 200 лв. на месец, като в сумата влизала главница и лихви. Цялата й пенсия отивала за кредита, като за да се изхранва, работела в църквата в кв. „Струмско” и разчитала на синовете

През 2010 г. снаха й претърпяла онкологична операция и длъжницата пропуснала да плати две вноски, тъй като били нужни пари за лечение. Димитър Сукалински казал на сина й, че е продал апартамента, защото спрели да погасяват заема, и обяснил, че е наложил наказателни лихви. След това поискал 10 000 лв., за да си откупят жилището си, и те започнали да търсят пари. Месец след това обаче той заявил, че този вариант отпада и в срок от 20 дни трябва да напуснат апартамента, защото е намерил купувач. Справка в Службата по вписванията показва, че Димитър Сукалински е продал апартамента не след като спрели да плащат вноските, а на 15 декември 2009 г., два месеца след като било подписано пълномощното. Жилището било закупено за 21 000 лв. от Силвия Петрова, жената, с която живеел на семейни начала и имали две деца. Като разбрала за сделката, Поповска завела дело в съда с искане да бъде обявено за нищожно пълномощното, което дало право на Сукалински да се разпорежда с жилището.

Междувременно, докато се разменяли книжата по делото, Силвия Петрова продала апартамента на Антоанета Робева и договорът по сделката от 29 април 2011 г. е заверен от нотариус. Районен съд-Благоевград прогласил пълномощното за нищожно с решение на 2 март 2012 г., което влязло в сила на 29 юли 2013 г. Тогава Николина Поповска решила да си потърси по съдебен път жилището с мотива, че след като пълномощното е нищожно, то и сделката с продажбата на жилището е нищожна. Тя завела дело срещу Димитър Сукалински, Силвия Петрова и Антоанета Робева с едно основно искане – да бъде призната за собственик на апартамента. Делото е заведено през 2014 г., но към този момент не може да стартира, тъй като тримата ответници са трудно откриваеми на адресите, които са посочили.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов