Избрани Новини

Фирми фантоми наемат работници в Благоевградска област

Над 1700 гръцки и македонски фирми не могат да бъдат открити за проверки

Чужденци регистрират фирми в Югозападна България, използват труда на българите и изчезват, без да плащат, съобщава БНТ. Над 1700 гръцки и македонски транспортни фирми са регистрирани на територията на Благоевградска област и не могат да бъдат открити за проверки, съобщиха от Инспекцията по труда в Благоевград.

Повечето транспортни фирми, които се регистрират у нас от гърци и македонци, нямат офис и затова не могат да бъдат открити собствениците им, както и да им бъдат наложени санкции.

На даден адрес се регистрират по 30 – 40 фирми.

При проверка на Инспекцията по труда собствениците на имотите твърдят, че не знаят на техния адрес да е регистрирана фирма.

“Имаме два вече такива случая, при които си е прибрал машините, съоръженията и е изчезнал от правния мир”, коментира Петър Попадийн, директор на Инспекцията по труда, Благоевград.

Най-често работниците искат съдействие от Инспекцията по труда, за да им бъдат служебно прекратени трудовите договори с работодателите фантоми.

“Има и спедиторски фирми такива- направиш му курса и след това го чакаш да ти плати. Направи друга фирма. На старата фирма, на новата фирма не могат да запорират нищо. Той си работи, а пък дължи пари, разкрива триковете Стефан Докузов.

“Използваме колегите от МВР, но те също имат трудности с намирането на тези хора, за да ни ги доведат и да си свършим ние работата”, каза Петър Попадийн.

Освен транспортни фирми, най-често некоректните гръцки и македонски работодатели откриват у нас и шивашки предприятия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов