Избрани Новини

Почва хайка за лисица в Благоевград

От началото на лятото се появява редовно в парк хотела в Бачиново

След хайка за вълчица, в Благоевград организират и хайка за лисица. Агенцията по храните, заедно с ловци от Благоевград днес се очаква да организират хайка за лисица. Атрактивното животно от началото на лятото се появява редовно в парк хотел "Бачиново", в местност на около 5 км от града. То напълно се е социализирало и се разхожда спокойно между масите в ресторанта на открито, а клиентите я галят и хранят.

"В района има поне 3-4 лисици, които приближават до хотела ни, но само една се престрашава да се доближи и да се разхожда сред хората. Многократно сме сигнализирали на тел. 112, в общината, до различни институции, но досега те не са преприели мерки, за да я заловят. Предлагахме да я хванат и настанят в зоопарка, но ни обясниха, че това няма как да стане", казаха от комплекса. Нито клиентите, нито персоналът се страхуват от животното и вече го приемат като домашен любимец. "Вероятно в планината няма храна, изгладнява и затова идва при нас", допълниха от хотела.

От Агенцията по безопасност на храните в петък заявиха, че има опасност лисицата да е болна от бяс. По принцип дивите животни бягат от хората, а при заболяване от бяс, инстинктът им за самосъхранение се притъпява и те безстрашно контактуват с хора, позволяват да бъдат галени, приемат храна от ръцете им.

Вече е информиран председателят на ловно-рибарското дружество в града Иван Василев. От него е поискано съдействие да помогне на ветеринарите за убиването на лисицата. От петък вечерта в района е поставен пост, на който ще се сменят по един ловец, за да дебнат животното. То трябва да бъде убито, за да се изследва за бяс, допълниха от Агенцията.

Еколози от организация за защита на животните също са проявили интерес и е възможно и те да се появят в района, за да участват в залавянето на животното.

Само преди дни ловци и ветеринари правиха хайка за вълчица в Благоевград. Хищникът излезе от клетката си в зоопарка и близо 10 дни се разхождаше на свобода. Появи се в района на зоологическата градина и се вмъкна в клетката на мечките, където бе упоена и преместена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов