Избрани Новини

Честваме 103 години от освобождението на Благоевград

Академичен хор "Гусла” и 3D мапинг шоу възраждат българския дух

С богата празнична програма Благоевград ще чества 103-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония днес. На 5 октомври през 1912 г. Горна Джумая е освободена от българската армия.

По традиция празничният ден ще започне от 10.00 часа с издигане на националния флаг на пл. “Георги Измирлиев” и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев-Македончето.  Почест ще бъде отдадена и на загиналите по време на освободителните действия с полагане на венци на паметника на Македоно – Одринското опълчение на площад “Мите Марков” от 10.30 часа. Заупокойна молитва и панахида в памет на загиналите за Освобождението ще бъде отслужена в благоевградския храм „Въведение Богородично” от 11.00 часа.

Академичен хор „Гусла” ще изнесе   празничен концерт „Бойните маршове на честта и славата на Родината” от 11.40 часа на площад „Македония”.

С интерактивна изложба „Благоевград - поглед към миналото” ще започне втората част от тържествата по повод Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Тя ще бъде представена от 17.00 часа в Регионален исторически музей в Благоевград.

Община Благоевград е подготвила още една изненада. За пръв път Общински съвет ще проведе своя сесия извън обичайното място зала „22 септември”. Тържествената сесия на ОбС- Благоевград ще бъде съчетана с церемония по връчване на наградите „Личност на годината” в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 18.30 часа. Празничният ден за благоевградчани ще продължи с концерт на Ансамбъл „Пирин”, които чрез своите танци умело пресъздават една история и хармонично преплитат минало и настояще. Коя ще бъде тяхната история в песен и танц, жителите ще могат да видят от 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев”. Финалният щрих в програмата  ще бъде поднесен чрез любимото на жители и гости на Благоевград 3D мапинг шоу. И както преди 103 години е станало светло след Освобождението, така и финалът на 5-ти октомври ще бъде светъл, завършен с тържествена заря над площад „Георги Измирлиев”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов