Избрани Новини

Петричани излязоха масово на гроздобер

Производителят П. Касабов: Тази година гроздето е добро, реколтата -богата

Петричани излязоха масово на гроздобер днес, пише struma.com. Лозовите масиви в местността „Тумбите" почерняха от хора, които от ранни зора навлязоха в редовете, за да оберат тазгодишната реколта от грозде.

Пенко Касабов от Петрич има парцел от два декара с рядкото десертно грозде „Алфонс”. Той беше наел бригада да му помага. ”Днес берем десертното грозде. Но имаме и други около 15 декара пак на Тумбите с „Широка мелнишка". Него го оставяме за утре. Дай Боже времето да е слънчево като днес и него ще го оберем с верните другари”, каза на една от почивките младият земеделец от Петрич.

Той се похвали, че очаква добив около два тона от масива, в който бяха днес .”Обикновено правим от десертното грозде ракия. С годините видяхме, че този сорт е пригоден за това. Виното произвеждаме от другия сорт –широка мелнишка лоза. То става пивко и с рубинен цвят. На светлината е истинско чудо като го гледаш. Няма такова вино като мелнишкото”, откровен е в уменията си по направата на световноизвестното вино той. Тази година и захарността е много добра.

Това допълнително е гаранция, че виното ще е от класа, поясни още младият производител. Една част от добива смята да продаде, а от другата да направи първокачествено вино и домашна ракия. ”Количеството, което ще продам, ще е на цена около 65 ст. за килограм. Няма да продавам под тази цена Има достатъчно търговци, и наши и гръцки, които ценят много нашата продукция.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов