Избрани Новини

Бреза от Патреш е сред номинираните в конкурса „Дърво с корен”

Животът

06-10-2015, 09:11

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фондация „Еко Общност” приема номинации до 18 октомври

Номинации за конкурса „Дърво с корен” приема фондация „ЕкоОбщност” до 18 октомври, съобщи Общинско радио. „В него търсим любимите дървета на България. Тези, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални за нас, за нашето семейство, село или град. Ако познавате такова дърво – сега е моментът да ни разкажете за него”, сподели Александра Георгиева от неправителствената организация..
След приключване фазата на номинации, външно експертно жури ще избере 10 финалисти, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015“ и трима финалисти в категорията „Вековните дървета говорят“. Журито ще определи и победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител“ и специалната категория за доброволци-залесители.
Финалистите на „Дърво с корен 2015“ и „Вековните дървета говорят“ ще вземат участие в онлайн гласуване, което ще се проведе през ноември на сайта на Фондация „ЕкоОбщност“ и ще определи победителите. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015“ ще представи България в международния конкурс „ Европейско дърво на годината 2016” , който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.
Конкурсът „Дърво с корен” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора. До момента в „Дърво с корен 2015“ се включиха 22 дървета от цялата страна, като 11 от тях са вековни. Сред претендентите за титлата до сега са Черницата на Левски, която със своите 650 години е и най-старото дърво в София, чинарът на Злата от смолянското село Петково, чинарът от парк „Бедечка“ в Стара Загора и др. Сред направените номинации в конкурса е бреза от двора на клуба на пенсионера в Патреш.  

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов