Избрани Новини

В ЮЗУ започна обучението на сестри и акушерки

В новите специалности ще се обучават 22 студенти

Започна учебната година по специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” в Югозападен университет “Неофит Рилски”. В новите специалности ще се обучават 22 студенти. Чрез новата специалност в болничните заведения в областта се надяват да решат проблема с липсата на млади кадри в сферата на болничната помощ, предаде БНТ.

Иван Тренчев от години е шофьор на линейка. Решава да се преквалифицира и днес е част от първият випуск на Югозападният университет със специалност „Медицинска сестра”. Пожелава си здравната система у нас да се промени, за да може, когато облече бялата престилка, да остане да практикува в България. “Нещата в здравеопазването не са много розови, но сега с разкриването на тези ще има и кадри и доктори и надявам нещата да тръгнат за добра посока за здравеопазването”, каза той.

Това, че е единственият мъж в групата, не го притеснява. “Занятията ще бъдат на няколко места, теоретичните заседания ще бъдат тук в семинарните зали, в лекционните, практическите занятия ще бъдат в болници, там са предвидени много практики, стажове, лабораторни ще се провеждат в базата на болниците, също така в лабораториите, които има тук”, обясни доц. Траян Попкочев – зам.ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски”.

В рамките на 4 години в университета се очаква медицинско образование да получат 80 сестри и 60 акушери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов