Избрани Новини

Благоевград има нови почетни граждани

Връчиха наградите и за "Личност на годината"

Общински съвет Благоевград проведе вчера празнична сесия, която бе част от отбелязването на 5 октомври - празник на града. Сесията се проведе в препълнената зала на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Тя започна с химна на Република България. Веднага след това председателят на ОбС Радослав Тасков приветства всички присъстващи.

„5 октомври е специална дата за Благоевград. Датата, на която родният ни град усеща вкусът на свободата, цели 34 години по-късно от останалата част на Майка България“, каза в словото си председателят на ОбС Радослав Тасков. Той благодари на председателя на Инициативния комитет „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов и членовете на комитета за това, че 5 октомври вече е официален празник на Благоевград.

„Нашето поколение не помни война. На ден като днешния можем само да сведем глава, да отдадем почит и да се стремим това, което правим да се доближи поне малко до саможертвата и себеотрицанието на героите, дали ни свободата преди 103 години“, каза още Радослав Тасков.

Председателят на Инициативния комитет „100 години свобода“ - д-р Атанас Камбитов също честити на всички паметната за града дата 5 октомври.

„Горд съм, че съм част от история, пропита с борбеност, патриотизъм и единство на един народ, вложил всичките си усилия в една кауза - свободата. Наш дълг е датата 5 октомври 1912 година да бъде предадена на идните поколения, на нашите деца, да ги запознаем с историята ни, с миналото ни, с надеждите и усилията, с които са пропити годините, прекарани в търсене на мечтаната свобода. Мислете всеки ден по 1 минута за България. Да живее България! Да живее Благоевград!“, каза в словото на д-р Камбитов.

Поздравителни адреси за празника на Благоевград бяха получени от президента на Република България Росен Плевнелиев, евродепутата Андрей Новаков, почетния консул на Република Казахстан в България Митко Солаков, председателят на СБУ Янка Такева и военно формирование „26 400“.

Присъстваха всички общински съветници, областният управител Бисер Михайлов, народният представител Даниела Савеклиева, временно изпълняващият кмет на Благоевград Зорница Кралева. Тук беше и кметът на хърватската община Чаковец Стйепан Ковач, общината, която през лятото се побратими с Благоевград. В залата присъстваха десетки общественици, родолюбци и граждани.

След празничните слова дойде и церемонията по връчване на званието почетен гражданин. Посмъртно почетен гражданин на Благоевград стана инж. Александър Янев, бивш заместник кмет на община Благоевград. Званието, което се връчва за изключителни заслуги към инфраструктурата на Благоевград, прие синът на скоро починалия инж. Янев.

Официално почетен гражданин на Благоевград стана и Марио Богданов, президент на българска федерация по таекуондо версия ITF и вицепрезидент на световната федерация по таекуондо. Званието му се връчва за изключителни заслуги към спорта.

Последва и церемонията по награждаването на „Личност на годината“. Наградите връчиха председателят на ОбС Радослав Тасков, временно изпълняващият кмет на Благоевград Зорница Кралева и областният управител Бисер Михайлов.

Ето кои са личностите на Благоевград за 2015 година:

Категория  „БИЗНЕС И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“ (жени) – Анжела Лазова

Категория  „БИЗНЕС И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“ (мъже)- Тодор Наков

Категория „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ - д-р Валентин Славов

Категория „КУЛТУРА“ – Стойне Миленков

Категория „МЕДИИ“ - Иванка Лалева

Категория „СПОРТ“ – Отец Андон Шавулев

Категория „ОБРАЗОВАНИЕ“ – Костадин Калинов

Категория „ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ“ – Катя Сейменска

Категория „МОРАЛ“ – Мирела Кючукова

Категория „СЪХРАНЕНИЕ И ТРАДИЦИИ“ – Илия Илиев

Накрая на тържествената сесия награди бяха раздадени и на изявени деца от Благоевград.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов