Избрани Новини

Лавандулата става все по-ценена в Гоцеделчевско

Много селяни заместват тютюна с лавандула

Все повече хора от гоцеделчевските села започват да отглеждат лавандула вместо тютюн. Считат, че икономически е по-рентабилно отглеждането на тази култура, отколкото всяка година да чакат на изкупваческите тютюневи фирми, които нередовно плащат и не винаги цената, според която трябва да се изкупи тютюна.

България се превърна в световен лидер в производството на лавандулово масло, като от 2014 г. зае първо място в световното производство. През последните години страната ни успя да заеме мястото на Франция, за която безкрайните ароматни лилави поля на Прованс са част от националния идентитет. С това България запазва лидерската си позиция по отношение на тази ароматна култура, за чието отглеждане имаме стари традиции. След известен отлив от лавандулата в края на миналия век от известно време наблюдаваме истински бум на нови насаждения.

Силен аромат на лавандула се носи и из Долината на розите в подножието на Стара планина по  времето, когато се бере тази култура в България, която вече изпреварва Франция като производител номер едно в света на етерично лавандулово масло, предава кореспондентът на Франс прес в България.  През последните три години страната ни е удвоила продукцията си от 60 метрични тона на 120 тона. В същото време останалите балкански държави са орязали своята. Както при розата, никъде другаде освен у нас не може да се получи цвят с толкова добри ароматни характеристики.

Приложението на лавандулата е в два сектора: медицината и козметиката. Експертът от Българската държавна лаборатория за етерични масла Николай Ненов признава, че през последните 3 десетилетия най-мощните производители на лавандула като Китай, Украйна и Унгария постепенно са изоставили бизнеса. Това дава предимство на страната ни да се докаже като хиперактивен монополист в бранша. Родното лавандулово масло се изнася за френски компании за производство на козметика

У нас за първи път лавандулата се отглежда в Розовата долина през 1907г. Оттогава са направени множество проучвания за начина на преработка и създаването на нови сортове и сега лавандулата е най-проспериращата култура. Доброто лавандуловото масло се получава чрез контролирано смесване на масла от различни сортове лавандула. 
Традиционно отглеждана в южните краища на страната, рекордните цени на лавандулата от началото на това десетилетие привлякоха към нея и фермери от Северна България. Те се насочиха към по-високодобивните нови сортове, които обаче дават масло с по-ниски ароматни свойства. Специалисти в бранша предупреждават за прекаленото разрастване на площите, което ще доведе до рязък спад в цената на културата. „Това вече го преживяхме в края на миналия век, когато прекаленото разрастване на насажденията доведе до прекалено ниски цени и масов отказ от тази култура, като така загубихме дълго извоювани позиции”, коментират анализатори. В България те надхвърлят 15 хил. декара и не са концентрирани само в Розовата долина, тъй като тази култура не е взискателна. Има насаждения в Северна България и по-точно в Шуменския регион. Добре е, че има тенденция към разширяване на площите, така че има вече големи насаждения от хиляди декари и във Варненския регион.

Много подходящо е в полупланинските райони вместо големи количества тютюн да се садят лайка, бял риган, мента, лавандула - това са продукти, за които има осигурени пазари.

Българската лавандула се е доказала с доброто качество на продукта, което е много важно. Нашите продукти се купуват като подобрители, което за нас е изключително важно. Защото  държавата ни - толкова малка - дава такъв сериозен дан в световния пазар. Тенденцията за повишаване на добива трябва да се увеличава и да се  продължава. Още повече, че програмите в новия програмен период са благоприятни за разширяване и за хора, които са заети в секторите  зеленчукопроизводство, животновъдство, биологично производство, етерично-маслени култури, овощарство. Това са водещи сектори, които в момента не са в много завидно положение. Така новият програмен период ще помогне за подобряването на финансовото положение на дребните и средните земеделски фермери или стопани и най-вече на младите. Целта е да се влее млада сила в земеделието. Този сектор може да е от голяма полза за  страната ни и да подпомогне преодоляването на бедността

България е най-бедната европейска държава с висока безработица, но има десетки квалифицирани фермери, благоприятен климат и девствени полета. Това е една обещаваща комбинация за производителите на етерични масла.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов