Избрани Новини

Най-редовният студент в ЮЗУ проходи след тежка операция в Германия

Това е 30-годишният Йосиф Янев от Кочериново

30-годишният Йосиф Янев от Кочериново е най-редовният студент в ЮЗУ”Н.Рилски” в Благоевград, пише simitli.info. Амбициозният младеж страда от детска церебрална парализа и се придвижва с помощта на проходилка. Коварната болест обаче не го спира да се образова и да следва мечтите си.
„Състудентите ме приемат и не съм почувствал по-различно отношение. Аз съм един от тях, заедно учим и си помагаме ”, сподели Йосиф, който се разхождаше с помощта на проходилка по централната улица на Благоевград и обикаляше магазините в търсене на есенни обувки. За тях беше отделил 40 лв., но искаше да са му топли и удобни.
Йосиф сподели още, че в университета има достъп и са помислили за хора като него, които се затрудняват при изкачването на стълби.
В Първи корпус има асансьор, а в Стопанския факултет са издигнали специална рампа.
Йосиф завършил Стопанско управление и продължава обучението си в магистърска степен ”Психология на управлението”. Баща му Борислав Янев му е личен асистент и всяка сутрин го кара с колата до университета. Единствено дете в семейството е. Майка му Емилия работи като финансов директор в Министерството на икономиката, живее в София, но всеки петък се прибира при семейството си в Кочериново.
Йосиф Янев претърпява сложна операция в Германия и медиците го вдигат на крака. Преди това не е могъл да ходи, 15 години е бил трудноподвижен. „Сега мога да отида, където си искам, имам по-голяма самостоятелност”, радва се Йосиф. Единственото нещо, при което изпитва трудности, е приготвянето на храна. За сметка на това пък не е капризен и яде всичко.
Получава 200 лв. социална пенсия, но парите са твърде недостатъчни да покриват разходите му. Затова мечтае да започне работа и да помага на родителите си Емилия и Борислав Яневи, както те сега му помагат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов