Избрани Новини

Три дни "Малешево пее и танцува"

Близо 2500 участници от шест държави показват характерни образци на фолклора

Близо  2500 участници от шест държави показват характерни образци на фолклора на своите  народи от сцената на 12-ия международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува-2015" в село Микрево, община Струмяни, който завършва днес. 

И в трите фестивални дни участниците пеят, свирят и танцуват на откритата сцена в Микрево от сутрин до залез слънце. Всяка вечер програмата започва с "Избрано от деня" с  изпълнения на гостуващи групи и ансамбли и завършва с концерт-спектакли. Първият под наслов "Добре дошли в  Малешево" беше с участието на фолклорни състави и групи от община Струмяни, формация "Огражденска  четворка" и хороводните ритми на  оркестър "Роял бенд". Същия ден бе открита и етнографската изложба "Традициите в Малешевието".

Като част от съпътстващата програма във  фоайето на читалището в село Микрево вчера беше открита и изложба на художниците Иво Бистрички, Дарина  Златарева, Надежда Кутева, Димитър Петрински, Николай Кехайов-Коле и Иван Русев с творби, създадени по време на есенния пленер на изкуствата в артцентър "Илинденци". Същия ден започна  официалната церемония за откриване на фестивала с празничен спектакъл. В него  участваха Руска Стоименова и фолклорен ансамбъл към Югозападния университет "Неофит  Рилски", танцова формация "Астра", клуб по спортни танци "Карат", професионалният ансамбъл за народни песни и танци "Сливен", оркестърът на Ирина Паскалева.

Днес, в  края на третия фестивален ден в 19.30 часа на официална церемония ще бъдат обявени лауреатите на 12-ия Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува". Фолклорният празник в Микрево ще завърши със заря и концерт-спектакъл "Песни от сърцето на Лили Цветкова" и  изпълнения на денс-клуб "Бонита".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)