Избрани Новини

Откриват музея в Мелник

Ремонтирани са експозиционните помещения

На  21 октомври /сряда/ от 14 ч. Община Сандански тържествено ще открие един от притегателните културно-исторически центрове в Мелник Историческия музей. По проекта  на стойност близо 100 хил. лв. бе реконструирана сградата на музея и възстановена, съхранена  и обогатена нейната музейна дейност.

Град Мелник е привлекателен и притегателен център за туристи не само от България, но и от чужбина и чрез реконструкцията и отварянето отново на вратите на музея туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за  фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас. Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит.  

Напълно е ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Ремонтирани са и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции и на интериор от времето на Възраждането /края на XIX и началото на XXв./, и мелнишки  носии. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на съществуващите експозиционни предмети и документи, също са изцяло ремонтирани и обновени.

На официалното откриване ще бъдат показани и нови туристически аткракциони на местни  занаяти като грънчарско колело и пещ за изпичане на глинени предмети.

Реализирането на проекта от община Сандански е изключително важно за повишаване  атрактивността на туризма в Мелник и благосъстоянието на местните хора, отчитат от Общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов