Избрани Новини

Пенсионерският съюз в Кюстендил иска дом за възрастни хора

Искат да има места за срещи

Дом за възрастни хора да бъде изграден в Кюстендил предлага Общинския пенсионерски съюз. В него членуват над 600 възрастните хора, голяма част от които са самотни. По думите им в областния града липсват и дневни центрове, където хората да могат да общуват.

Хората от третата възраст са убедени, че има много самотни пенсионери, които искат да прекарат старините си заедно с други хора на тяхната възраст. Затова смятат, че спасението от самотата и сивото ежедневие е изграждането на дом.

“Трябва да се направи някъде, защото има хора, които са самотни. По добре ще се чувстват, защото те общуват по някакъв начин и комуникират, а иначе- само пред телевизора.”, коментира Ангелина Танева.

“Там да бъдат обгрижвани с медицински кадри, защото той няма да бъде без медицински кадри. Ще има лекари, ще има зъболекари”, обясни Малинка Чингарска- председател на Общинския съюз на пенсионерите в Кюстендил.

От Община Кюстендил казаха, че имат намерение сградата на затворения дом за деца да бъде превърната в дом за възрастни хора, като има и проект, който обаче чака финансиране. От Пенсионерския съюз в Кюстендил искат още да бъде създаден и закон за възрастните хора, който да защитава интересите им, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов