Избрани Новини

Гъбите са основна храна през зимата в село Краище

Гъбарството храни хиляди семейства, тъй като е основен поминък

Селото на гъбарите. Така другоселците наричат от години Краище в община Белица. Гъбарството храни хиляди семейства тук, тъй като е основен поминък. Няма семейство, което да не бере гъби през лятото. Не всичко предават на фирмите, задължително затварят в буркани и през зимата си хапват консервирани гъби. С тях се отсрамваме и пред гостите си, признават жители на село Краище. И се хвалят, че дори децата тук знаят кои стават за ядене и кои са отровни. Затова и в селото с над 2300 души население няма случай на отровени с гъби хора.

"За да си добър, е необходимо не само да познаваш гъбите, но и да обичаш планината, а и да имаш здрави крака", обясняват мъже от селището. Те не се спрели през летните месеци. Тичали ту по Рила планина, ту по Родопите. В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, риженките и масловките. "Юрваме се от ранни зори към гората. В последните години се появи и конкуренция. Пристигат на тумби селяни от други общини, опъват палатките край селото ни и също събират гъби. Но не ги гоним.  Нали и тях недоимъкът е довел тук", разказват те.

Чужди туристи понякога тръгват за ден из гората и берат гъби наравно с тях. „Съветваме ги кои са ядливи, че да не наберат някоя отровна. При нас всеки гост спокойно може да си похапва гъбите, с които го гощаваме. Че гъбарството е в кръвта ни и няма как да сбъркаме", уверяват жителите на село Краище, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов