Избрани Новини

Село губи съдебна битка за депо за отпадъци край "Струма"

Над 1500 души и от съседните села Усойка и Крайни дол се включиха в подписката срещу проекта

Инициативният комитет "Бъдеще за Джерман", обявил се преди две-три години срещу изграждането на депо за отпадъци край селото, губи съдебната битка по изграждането на обекта - състав на административния съд в Перник отхвърли жалбата му срещу положителната оценка за ОВОС, издадена от РИОСВ, пише "Труд". На няколко пъти местните организираха блокада на главен път Е-79, обявяваха гражданско неподчинение, накрая се стигна и до съда.

Според проекта бъдещата инсталация за депониране и преработка на отпадъците на 6 общини от Кюстендилска област ще е върху терен от 170 декара, който отстои от автомагистрала "Струма" на 200 м., на 150 м. от река Джерман и на 500-600 м. от селото. Над 1500 души и от съседните села Усойка и Крайни дол се включиха в подписката срещу проекта "Джерман" който е в драстично нарушение на екоизискванията.

"Ще обжалваме пред Върховния административен съд - макар, че при това управление нямаме шанс да спечелим битката. Все пак се надяваме бъдещият общински съвет в Дупница да застане на наша страна и депото да не се строи, каза шефът на "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков вчера. Според съдебното решение комитетът трябва да плати и 1550 лева разноски по делото - те ще бъдат събрани от привърженици на комитета против депото. Иначе самото депо ще струва към 32 мил. лева по програмата "Околна среда".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)