Избрани Новини

32-килограмова тиква обра овациите на Празника на плодородието

Новините

18-10-2015, 17:23

Снимка:

Мол Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев

Плодове и зеленчуци с гигантски размери, отгледани от стопаните в различни кътчета на Североизточна България, влязоха в оспорвана битка за наградите на Празника на плодородието във Варна. В надпреварата се впуснаха тикви и дюли, цвекло и целина, чушки и патладжани, грозде и ябълки. Най-тежка обаче се оказа бялата тиква, отгледана от Петранка Атанасова от с. Солник, която закова кантара на рекордните 32,800 кг. Така претендентът за голямата награда – 25-килограмовата тиква на Яна Кралева от Кардам, остана на второ място.

Сред победителите се наредиха още: Петя Иванова от Солник, отгледала цвекло с тегло 1,950 кг; Стефка Керанова от Приселци, която представи чепка грозде 1,565 кг; Светлана Караянчева от с. Здравец, която се състезаваше с патладжан 1,065 кг. Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев – ряпа 0,927 кг, червен пипер 0,142 кг, ябълка 0,418 кг, картоф 0,615 кг и глава целина, тежаща 0,960 кг.

Участниците в Празника на плодородието от читалищата в Солник и Изгрев, Добруджанска зимница и Аксаково бяха отрупали щандовете си не само с плодове и зеленчуци, но и с огромно разнообразие от кулинарни специалитети и домашна зимнина. А за представянето на аксаковските стопани кошничарят Христо Димов бе измайсторил уникален щанд-кошница, дълъг над 2 метра. Журито бе дотолкова впечатлено от изобилието, пътротата и подредбата на щандовете, че не успя да излъчи победител и награди всички състезатели.

През целия ден гостите на празника се наслаждаваха на изпълненията на Детския фолклорен състав "Китка цвете" и формация "Детелина" от кв. "Владислав Варненчик”, "Гласовете на Аксаково", гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино, на бесарабските българи от певческа формация "Майчина обич" в Белгород. Най-любопитните опитаха да се научат да тъкат рогозки от царевична шума под вещото ръководство на майсторките от с. Изгрев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов