Избрани Новини

Обучиха инструктори по боча от Кюстендил в турския град Сома

Участваха доброволци от Полша, Македония, Гърция, Турция, Грузия и България

Успешно приключи второто от поредица обучения за инструктори по боча по проект „Подобряване на качеството на живот на хора с увреждания и тяхната среда чрез параолимпийския спорт БОЧА”. Международното партньорство на организации от шест държави  – Полша, Македония, Гърция, Турция, Грузия и България, се реализира по новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“.

Домакин на второто 7-дневно обучение бе турският град Сома. През миналата година градът бе белязан от жестока трагедия, като в минен инцидент загинаха над 300 човека. Доброволците от екипа на турските партньори използват параолимпийския спорт боча и като терапевтично средство, защото успешно го прилагат в работата с децата на семейства, които са загубили свои близки в инцидента.

Теоретични и практически занимания по боча бяха осигурени от полските експерти, а участниците в обучението бяха по петима представители от всяка партнираща организация. Освен занятията по боча участниците преминаха и поредица от занимания, насочени към подпомагане на хора с физически увреждания, запознаване с особеностите на общуване с хора с различни видове увреждания и др.

Сдружение „Партньори – Кюстендил” е българската организация-партньор, която изпрати петима свои доброволци на обучението.

Водеща организация в изпълнението на проекта е Сдружение за хора с увреждания „Старт” от град Познан, Полша.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов