Избрани Новини

Курбан и водосвет за празника на Свети Йоан Рилски край Симитли

По традиция местните в Крупник дават жертвени агнета за курбан

Стотици миряни от Крупник и община Симитли се събраха край параклиса „Св. Иван Рилски” в местността Градище, където беше отслужен водосвет и осветен курбан за здраве на една от най - високите точки в община Симитли навръх църковния празник Св. Йоан Рилски. Литургия бе отслужена от отец Величко и отец Бисер, които поръсиха със светена вода всички дошли да почетат празника.

Учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” изкачиха хълма заедно със своите учителки, които ги изведоха на урок по родолюбие.

На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени агнета за курбан за празника и се събират край параклиса в местността „Градище” край селото, където отскоро свети огромен кръст. От тази година на святото място е прокарана и вода от местността „Ановете”, а чешмата която е направена, е дарение от жител на Крупник. Стабилен навес до параклиса издигнаха наскоро местните с помощта на кмета Апостол Апостолов.
Параклисът, наречен на Св. Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И до днес в местността „Градище” още личат останки от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Кандидатите за кметове на община Симитли Апостол Апостолов и на село Крупник Иванка Чакалска и кандидатите за общински съветници от Коалиция „Бъдеще за Община Симитли“ запалиха свещица за здраве.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов