Избрани Новини

В Рибново сменят тютюна за турта

Нов поминък се опитват да развият

Нива с красиви жълти цветя може да се види край гоцеделчевското село Рибново. Семейството на Фатме Мекерьозова заменя тютюнопроизводството с по-здравословен поминък. Те са засадили 3 декара турта, по-известно на цветарите като "фунда". Тук го наричат "калнафар".

В българската народна медицина билката е наричана още тагетес и камшик. За лечебни цели се използва турта с латинското название Tagetes erecta – това е единствено тази разновидност на растениято, която е с оранжеви съцветия. Те съдържат голямо количество каротин и пигменти и се прилагат при лечение на кръвоизливи, миоми на матката, маточни възпаления, мастопатия, кисти и при стерилитет у жените. Цветовете оказват благоприятно влияние върху зрението и кожата. Туртата е ценен източник на флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и др. биоактивни вещества с антисептично и тонизиращо действие. Клинично доказаните ефекти на туртата са антиоксидантен, антивъзпалителен, седативен и диуретичен. Доказано е и благоприятното действие на туртата срещу брадавици и екземи, при колики, паразитози и констипация. Днес се изследва действието на туртата при страдащи от диабет тип 2, като предварителните данни показват потенциален положителен ефект.

Клинично проучване на ефекта на тинктура турта при трудно зарастващи рани показва много добри резултати, включително ускоряване на оздравителния процес, които потвърждават традициите на народната медицина в прилагането на спиртен извлек от растението при рани и лезии на кожата.

"Отглежда се много лесно. Сее се на разсад като тютюна, след това се разсява. Вместо в 4 часа при тютюна идвам на нивата към 8-9 часа", казва Фатме. Дъщеря й Гюлтен също й помага, тя не расте сред катран, а сред слънчеви растения.

Туртата има добър пазар. Берат, изсушават и след това продават на цена 3.50. "Цъфти, докато падне сняг, казва Фатме. Цялото лято береш, сушиш, продаваш, не като тютюна само 2-3 пъти. Можеш да си вземеш веднага парите. И няма толкова разходи като при тютюна. И колкото повече вали, толкова по-добре расте, няма болести никакви".

Фатме и семейството й се радват на новия поминък - една красива билка за телата и цвете за душата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)