Избрани Новини

Коалиция "Кюстендил" ще увеличи двойно средствата за фонд "ин витро"

Коалицията представи програмата си за здравеопазването

Коалиция "Кюстендил" представи днес акценти от програмата си за здравеопазването. "Благодаря на специалистите д-р Маргарита Исталиянова и д-р Валери Томов, които поеха и върнаха ритъма на отделението по акушерство и гинекология в кюстендилската болница", заяви досегашният кмет на Кюстендил и кандидат за нов мандат Петър Паунов. В срещата се включиха и кандидат-съветниците Радослав Джонев, д-р Валери Томов и д-р Маргарита Исталиянова.         "Предстоят няколко ключови стъпки, с които се надяваме да помогнат добрите специалисти да останат тук, в Кюстендил и да гарантират здравето ни тук- на място, а не да се налага да търсим непрекъснато специалисти от университетски болници и най-вече от столицата. Надявам се, че съвместните ни усилия ще доведат до този така желан резултат, гарантиращ спокойствието на всички наши съграждани", каза кандидатът за кмет  Петър Паунов.

Той посочи, че през изминалите години Кюстендил е бил един от малкото областни центрове, в които е имало денонощна аптека. „Надявам се, че действително все по-малко ще се налага да говорим за здравеопазване. Здравеопазването да бъде това, което с качествената си услуга, няма да ни дава повод да споменаваме толкова често проблемите в него", допълни Петър Паунов.

"Единственото нещо, с което ние не правим компромис е професионализмът. Залагаме на баланс и на професионализъм в най-висока степен, защото в сферата на медицината знаем колко много струва това", уточни Паунов.        

Д-р Маргарита Исталиянова припомни за учредения преди три години общински фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми или т.нар. Фонд „ин витро". За три години работа на този фонд са били одобрени 34 двойки, като в момента са изплатени 22 процедури. "За радост на нашата община имаме 5 живородени деца. Двойките бяха подпомогнати с по 3000 лева. Идеята на г-н Паунов и  на Коалиция "Кюстендил" е да се увеличат двойно средствата и семействата, които да бъдат подпомагани", каза д-р Маргарита Исталиянова.

Началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Валери Томов е доволен, че обещанието, което е дал преди 4 години за създаване на  Фонд „ин витро", е изпълнено.

"Сега искаме да се увеличи бюджетът двойно в този фонд, за да се даде възможност на повече семейства да имат дете. Другата посока, по която ще се действа, е подпомагане и повишаване на качеството на медицинското обслужване. Това, което нашата коалиция направи, е да подпомогне отделението по неонатология, като закупихме кувьоз за 20 000 лева- модерен, за интензивно отглеждане на недоносени деца. Направихме и Училище за бременни, с което искахме да върнем бременните и младите жени, които предпочитат да раждат в други градове, в други общини. В следващия мандат обещаваме всичко, което е по силите ни на лекари специалисти, да накараме нашите бременни жени да останат да раждат и да отглеждат тук децата си", посочи д-р Томов.

"Коалиция Кюстендил е съставена от опитни, амбициозни и балансирани хора и вярвам, че ще работим много добре. Ще положим максимални усилия в сферата на здравеопазването да можем да стимулираме дейността на болницата. Следващата стъпка е откриване на инвазивна кардиологична лаборатория. Това е един много важен момент за здравето на кюстендилци, отсъстваше доскоро поради липса на лиценз и други обстоятелства. В момента болницата е снабдена с най-модерната техника, лабораторията ще стартира в началото на другата година, като се получи и лицензът. Това са животоспасяващи дейности. Това за кюстендилци е голяма придобивка и се надявам да бъде голяма стъпка. Мотото на всички ни трябва да бъде  професионализъм, а не посредственост, тъй като всеки знае, че разликата между тях е 10 000 часа труд.", уточни още д-р Томов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов