Избрани Новини

Благоевградската галерия открива есенния си творчески салон

Изложба - живопис "Традиции и нови посоки” представя картини от фонда на галерията

Градската художествена галерия в Благоевград отваря врати с изцяло обновена и модерна европейска визия след повече от 40 години. Галерията ще посрещне с новия си облик своите първи гости днес от 18.00 часа. Жители, гости на града ще могат да видят изложба - живопис „Традиции и нови посоки”, която събира картини от фонда на Градската художествена галерия и произведенията на художници от Благоевград.

Желанието на творците от Благоевград и региона да имат своя храм на изкуството вече е факт  благодарение на Община Благоевград, която имаше за цел да предостави отлични условия за най-големите имена в художественото изкуство в страната и чужбина. От своето създаване до днес галерията никога не е била ремонтирана изцяло. Досега частично са били боядисвани стените и са подменяни осветителните тела. След основния ремонт обаче Градската художествена галерия е конкурентна на големите галерии в страната.  Новата Градска галерия е определена от първите надникнали художници зад фасадата, като „истинско бижу” , което впечатлява с изтънченост и стил.

При обновяването на галерията е сменена дограмата, поставен е нов окачен таван, нови осветителни тела, плоскости, върху които да се окачват картините. Сменени са вратите, поставен е гипсокартон, облагородени са стълбите, водещи към галерията. Интериорните прожектори  и новата подова настилка придават мекота и завършеност на изложбените зали. Интериорът също е променен, а техническата част от залата е допълнена с нова компютърна система.

Изборът на първата експозиция, както и нейното наименование „Традиции и нови посоки”, не е случаен. Той кореспондира с установените традиции в художественото изкуство в Благоевград и новите посоки, които трябва да му бъдат предоставени за неговото развитие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов