Избрани Новини

Откриха обновения Исторически музей в Мелник

Връчиха частици от свети мощи на светите Апостоли Петър и Павел на митрополит Серафим

Един от най-притегателните културно-исторически центрове в Мелник бе тържествено открит от община Сандански и Археологически музей Сандански с водосвет за здраве от Неврокопския митрополит Серафим в присъствието на историци, археолози, музейни работници, жители на Мелник и представители на Община Сандански.

Приветствие към всички отправи Андон Тотев, който поясни, че по проекта „Реконструкция на сграда на Исторически музей – град Мелник и създаване на туристически атракцион местни занаяти” на стойност близо 100 хил. лв. е реконструирана сградата на музея и възстановена, съхранена и обогатена нейната музейна дейност.

По проекта напълно са ремонтирани покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Ремонтирани са и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции и на интериор от времето на Възраждането /края на XIX и началото на XXв./ и мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на съществуващите експозиционни предмети и документи също са изцяло обновени.

На събитието по официалното отваряне на вратите към този пропит с история музей проф. Виолета Нешева, която 45 години прави проучвания в целия Мелнишки регион бе почетена със званието „Почетен гражданин на град Мелник” , която сподели, че за нея това е истинска чест и наистина голямо признание. Тя от своя страна връчи на Българската православна църква в лицето на Неврокопския митрополит Серафим частици от свети мощи на светите Апостоли Петър и Павел, открити при разкопки в храма „Св. ап. Петър и Павел” в Мелник. Митрополит Серафим благодари и изрази надежда скоро да бъде възстановен храма в Мелник, където да бъдат положени мощите за поклонение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)