Избрани Новини

Възпитаници на ЮЗУ се окичиха със "Златна роза"

"Синът" на режисьора Христо Симеонов получи овациите на жури и публика

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм спечели филмът “Синът” на възпитаника на ЮЗУ "Н.Рилски" Христо Симеонов, който е режисьор на лентата. Сценарият е адаптация на къс разказ на писателя Деян Енев и е дело на Христо Симеонов и Деян Енев. Христо Симеонов е докторант в редовна форма на обучение, завършил е бакалавърска и магистърска степен по "Филмова и телевизионна режисура" в класа на доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, Факултет по изкуства към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доц. Бонев е един от продуцентите на наградения филм. Другият продуцент е също бивш студент на ЮЗУ - това е Магделена Илиева. Филмите й като продуцент -  игралният пълнометражен "Урок" и късометражният "Скок" са едни от най-награждаваните  български филми по фестивалите у нас и в чужбина през последните три години.

Предишният общ филмов проект на младия творчески екип - късометражният "Врагове" - на последния София Филм Фест също си тръгна с награда.

Филмът "Синът"разказва за 11-годишно момче, което живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина, да се справя с трудностите в живота, който го очаква. Актьорския състав е изцяло от непрофесионалисти и е подбиран в продължение на 6 месеца. Във филма участват Александър Емилов, Борислав Русев, Ивелина Стефанова, с оператор Веселин Христов . Лентата е продукция на Тривиум Филмс и копродукция на Литъл Уинг Пръдакшънс, Аудиовидео Орфей EАД с подкрепата на Национален филмов център и Американска фондация за България.

И двамата млади творци в момента работят над новите си проекти. Христо Симеонов подготвя сценария за нов късометражен филм на тема "горската мафия", а Магделена Илиева снима късометражния си филм "Пари за погребение" - една трогателна история от нашето ежедневие.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов